tjon rockon winnaar van de gieskes-strijbis podiumprijs 2020

Katja Heitmann en Tjon Rockon winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Choreograaf Katja Heitmann en theatermaker Tjon Rockon zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020. De prijs werd maandagavond 7 september uitgereikt tijdens een besloten avond in de Metaal Kathedraal in Utrecht.
De Adviescommissie over de twee winnaars:
“Wat beide makers met elkaar gemeen hebben, is dat ze – ondanks de systemen waarin zij zich bewegen – op zoek gaan naar manieren om hun eigen spelregels te bepalen en hun eigen kaders te scheppen. Zij laten zich niet door een (vaak weerbarstige) praktijk dicteren; hun eigen dromen dicteren een geheel nieuwe praktijk. Bovendien voelen zij een sterke urgentie om school te maken: ze werken aan een gemeenschap, een tableau, een brede groep van medemakers waarmee zij hun werkwijze kunnen delen,” aldus de commissie.

Tjon Rockon

De adviescommissie over Tjon Rockon: “Theatermaker Tjon Rockon is een unieke stem. Afkomstig uit de wereld van graffiti en hiphop noemt hij zichzelf een laatbloeier in het theater. In de bestaande kunstinstellingen voelt hij zich niet altijd thuis: nog altijd ervaart hij weerstand, ervaart hij hoe sterk de traditionele codes er kunnen gelden. Desondanks koestert hij een grote liefde voor de kracht van samenwerkingen op het podium en blijft hij er onverschrokken zijn eigen plek opeisen, met eigenzinnige verhalen, vormen en vocabulaire. Daarbij wil hij het niemand gemakkelijk maken: zichzelf niet, zijn spelers niet, zijn publiek niet. Aan concessies heeft hij weinig boodschap: daarvoor is zijn missie – werelden samenbrengen en doorstroom van artiesten bevorderen in nieuwe contexten – te groot. De oprichting van zijn Stichting Grande Loge in 2018 betekende een nieuwe stap: een combinatie van eigen creaties en de tijd nemen voor de ondersteuning jonge talentvolle artiesten die niet per se het geijkte pad bewandelen maar hun plek op de Nederlandse podia meer dan verdienen.’